ÖTVEN ÉV

 
1954

Egy svájci úr, egy bizonyos Roger Perrinjaquet egy újszerű terméket talál fel, amelyet "appareil ménager portatif", azaz "hordozható konyhai gépként" jelentenek be 1950. március 6-án a szabadalmi hivatalnál. A szabadalmi okirat a világ első botmixerét írja le. Az új mixer a bamix® nevet kapja, amely a francia "battre et mixer (felverni és keverni) szavak összevonásából jött létre.


1955

1955. április 24-én a bamix® botmixert a hannoveri német ipari vásáron először mutatják be a nagyközönségnek. Később Németországban a bamix-et Zauberstab-nak nevezik el. Ekkora az ESGE-nek már 74 alkalmazottja van és éves forgalma 1,5 millió német márka.
1960

1960 novemberében egy újabb céget hoznak létre, az ESGE AG (Rt) elektromoskészülék-gyárat. Ebből a célból, Mettlenben (Svájcban) megvásárolnak egy 1906-ban épült textilgyárat. Ott kezdődik meg a gyártás 1961-ben, amikor is napi 250 készüléket gyártanak.
1961

A bamix® M60 (60 watt) motorházát a dán Acton Björn és a svéd Graf Sigvard Bernadotte átalakítják. Munkájuk eredménye, az M100-as modell, amelynél már akkor nagy jelentőséget tulajdonítottak az ergonómiának.

Még 50 év után is jól felismerhető ez a forma, annak ellenére, hogy közben változtak bizonyos részletek és technikailag is továbbfejlesztették.


A tartóállvány kifejlesztésével a bamix® szert tett arra az előnyére, amely megkülönbözteti az összes létező géptől: mindig elől tartható.

Kis helyigénye és egyszerűsége miatt válik minden háziasszony nélkülözhetetlen segítőjévé.


1980

A meglévő gyár túl kicsinek bizonyul és hozzáépítenek egy új csarnokot. Ezzel majdnem megkétszereződik a gyártási terület.

1995

Az 1961 óta meglévő bamix® forma az évek során kiállta az idők próbáját. Joggal nevezhetjük az ipartörténet egyik legkiválóbb termékének Az évek során csak jelentéktelen változásokon ment keresztül, most azonban egy svájci tervező "finoman" modernizálja. Ugyanakkor beépítik a "twin switch" (ikerkapcsoló)-biztonsági kapcsolót és a falitartót is átalakítják.


2001

Megjelenik az "50 klasszikus tárgy - a 20. század formatervezése" című könyv. Büszkék vagyunk arra, hogy a bamix® bekerült ebbe a könyvbe, többek között olyan termékek társaságában mint a Levi's farmer, a bikini, a Chanel No 5, a Concorde, Swatch, Sony Walkman és a Lego.


Csúcsmodellünk dizájnja megváltozik, új tartó állványt kap.

Nemcsak az új formát, és vízlepergető "SoftGrip"-kapcsolót hanem a futurisztikus "SwissLine" STATIV-ot is lelkesen fogadják a fogyasztók.


2002

3 év intenzív fejlesztést és komplex teszteket követően - piacra került egy újabb kiegészítő. Az új "SliceSy", amely kiválóan alkalmas reszelésre és karikára vágásra. Ez a tartozék is - mint a bamix® - könnyen használható és tisztítható. Mérföldkő a bamix történetében.